Dalai Lama

 

Dalai Lama brengt bezoek aan Nederland

 

10-12 mei 2014

 

De Dalai Lama, de 78-jarige geestelijk leider van de Tibetanen en winnaar van de Nobel Vredesprijs, komt in mei 2014 naar Nederland.

Op zondag 11 mei geeft de Dalai Lama een boeddhistische les, gevolgd door een publieke lezing in Ahoy, Rotterdam.

 

 

 

 

 

Dalai Lama bezoekt Nederland in mei

 

De Dalai Lama, de 78-jarige Nobelprijswinnaar en geestelijk leider van de Tibetanen komt in mei naar Nederland. Op zondag 11 mei geeft de Dalai Lama een lezing over het boeddhisme, gevolgd door een publieke lezing met de titel: ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie; een seculiere benadering’ in AHOY in Rotterdam.

Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland van 10 t/m 12 mei staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld. De Dalai Lama: “Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.”

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Nederland is de Dalai Lama in Noorwegen waar het Nobel Instituut hem heeft uitgenodigd voor een feestelijk memorandum. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de Nobelprijs voor de Vrede aan de Dalai Lama werd toegekend voor zijn geweldloze strijd voor de bevrijding van Tibet en zijn inspanningen voor een vreedzame oplossing met China.

De Dalai Lama is in Nederland op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van alle Tibetaans boeddhistische tradities in Nederland, de International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland. In 2009 was de Dalai Lama voor het laatst op bezoek in Nederland.

Op  www.dalailama2014.nl  start de kaartverkoop voor zowel het onderricht als de publieke lezing, die beiden plaatsvinden op zondag 11 mei 2014 in de AHOY in Rotterdam.

 
 
 
 

Programma 11 mei

 

10.00 – 12.00  Boeddhistisch onderricht van Z.H. de Dalai Lama

‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’

 

 

13.30 15.30  Publieke lezing van Z.H. de Dalai Lama

‘Welzijn, Wijsheid en Compassie; een pleidooi voor een seculiere benadering’

 

 

Lezing

 

De publieke lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie; een pleidooi voor een seculiere benadering’ staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld.

In zijn meest recente boek genaamd ‘Beyond Religion’ schrijft de Dalai Lama: ‘Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.’

De Dalai Lama neemt het Indiase model van secularisme tot uitgangspunt waarbij ‘een diep respect en tolerantie voor alle religies’ en ‘een inclusieve en onpartijdige houding tegenover niet-gelovigen’ wordt ingenomen.

Seculier wil dus zeggen een sfeer van wederzijdse acceptatie en respect voor elkaars levensovertuiging. De essentie van elke religie is een goed hart, echter een te grote gehechtheid aan de eigen geloofstraditie kan het waarderen van andermans zienswijzen belemmeren.

Universele ethiek

Om duidelijk te maken hoe religie en ethiek zich tot elkaar verhouden, gebruikt de Dalai Lama het volgende voorbeeld:

‘Het verschil tussen ethiek en religie is als het verschil tussen water en thee. Ethiek en innerlijke waarden zonder religieuze inhoud zijn als water. Het is iets dat we iedere dag nodig hebben voor onze gezondheid en overleving. Ethiek en innerlijke waarden gebaseerd op een religieuze context zijn meer als thee.

De thee die we drinken bestaat voor het grootste deel uit water, maar het bevat ook een paar andere ingrediënten, zoals theebladeren, kruiden, misschien wat suiker of, tenminste in Tibet, zout. Deze maken de drank voedzamer en stimulerend, zodat we het iedere dag willen hebben.

Hoe de thee ook gezet wordt, het belangrijkste onderdeel is altijd het water. Terwijl we wel zonder thee kunnen leven, kunnen we niet zonder water. Evenzo worden we zonder religie geboren, maar niet zonder de noodzaak voor compassie.’

Een betere wereld

Om moreel goed te kunnen leven moeten we onze innerlijke waarden cultiveren. Met als fundamentele waarde: compassie. Universele compassie is ‘geworteld in het eenvoudige besef dat alle andere mensen net als jij geluk verlangen en lijden willen vermijden.’

Volgens de Dalai Lama zijn al onze problemen terug te voeren tot op het niveau van het individu; ‘als het mensen aan morele waarden en integriteit ontbreekt, zal geen enkel systeem van wetgeving en regulering adequaat zijn.’

Hij redeneert dat wanneer bepaalde kwaliteiten van het hart zijn verwaarloosd of afgeleerd, we alleen nog kunnen reageren uit zelfbehoud. Dit gedrag heeft een vernietigend resultaat op onze omgeving en de wereld. De enige manier om te herstellen en vooruitgang te boeken is door inzicht- en gedragsverandering.

De Dalai Lama: ‘Laten we om deze betere wereld te verwezenlijken daarom allemaal, jong en oud, niet als inwoners van dit of dat land, niet als aanhangers van dit of dat geloof, maar gewoon als leden van deze grote familie van zeven miljard mensen hier met visie, met moed en met optimisme naar streven. In alle bescheidenheid is dit mijn pleidooi. ‘

 

 

Tickets

 

Tickets kunnen besteld worden voor één dagdeel. De combikaart geeft toegang voor beide lezingen.

De prijzen zijn als volgt:

10.00- 12.00 Boeddhistisch onderricht ‘De Drie Hoofdzaken van het Pad’

Rang 1 €50,-
Rang 2 €35,-
Rang 3 €25,-

13.30- 15.30 Publieke lezing ‘Welzijn, Wijsheid en Compassie’

Rang 1 €45,-
Rang 2 €35,-
Rang 3 €15,-

Combikaart Boeddhistisch onderricht en Publieke lezing.

Rang 1 €85,-
Rang 2 €60,-
Rang 3 €35,-

Sponsorkaart

Wilt u dit bezoek medemogelijk maken? U kunt sponsor worden voor €400,- Als dank zit u in het voorste vak.

Open dit document voor meer informatie over de VIP en Sponsor kaarten.

De kosten van het bezoek worden betaald uit de opbrengst van de verkoop van toegangskaarten. Het geld dat overblijft gaat naar een door de Dalai Lama aan te wijzen charitatief doel of organisatie.

Lunch

Bij uw ticket kunt u ook alvast extra voordelig uw lunchpakket bestellen. Deze bestaat uit een gezond en voedzaam lunchpakket met 2 belegde broodjes (vegetarisch), een appel en een petflesje water. Prijs is € 5,75

Vertaling

LET OP: In de zaal kunt u zonder headset de Nederlandse vertaling volgen.

Wilt u de Engelse, Franse of Duitse vertaling beluisteren, dan heeft u wel een headset nodig.

Wilt u een headset huren moet u dat aangeven bij het bestellen van uw ticket. U betaalt dan €7,50,- voor het huren van de headset en ook een borgsom van €10,-. De borg krijgt u terug bij het inleveren van de headset. U wordt vriendelijk verzocht deze bedragen contant en gepast mee te nemen. Bij voorbaat dank.

Invalide plaatsen

Speciale tickets voor invalide plaatsen, voor mensen die een rolstoel gebruiken en voor dove mensen, zijn te bestellen via de kassa van Ahoy Rotterdam. 0900 – 2352469  of via  www.servicecentre@ahoy.nl

Bestel hier uw kaarten

De kaarten kunt u hier boeken op basis van beschikbaarheid (op=op).

Meerdere kaarten bestellen

Meerdere kaarten bestellen gaat als volgt: U klikt een stoel aan die daarna van kleur veranderd. Wanneer u ‘kies’ indrukt, kunt u meteen daarna nog een stoel kiezen.

Het maximum aantal plaatsen dat u in één keer kunt bestellen is 4 stoelen. Hiervoor is gekozen om de doorverkoop van tickets tegen te gaan. Indien u meer dan 4 kaarten wilt kopen dan is dat mogelijk door opnieuw in te loggen.

Informatie voor de gewijde sangha

Wij zijn verheugd zitplaatsen voor de gewijde sangha gratis aan te kunnen bieden. Om daarvoor in aanmerking te komen, neem a.u.b. contact op met het secretariaat:  info@dalailamanederland.nl